Världen dras till Vadstena

Världen dras till Vadstena

KRÖNIKA Byggnader, historia och vackra vyer och stränder lockar hela världen till Vadstena. Men även idrotten kan göra det, skriver Jens Bollius inför Teknovas SM-slutspel.

Att Vadstena kulturellt kan locka folk från hela världen vet vi om, med byggnader och historien och historierna som finns. Även turistmässigt är orten en pärla med sin stadskärna, sitt slott och ovanligt vackra läge vid Vättern.

Vadstenaborna har väldigt mycket att känna stolthet över.

En extra piff är förstås också att Vadstena nu har förmågan att locka till sig världsartister i sportens värld. Squashen har en del likheter med speedway där världseliten åker runt och spelar/kör varje vecka, för olika lag i olika ligor. Teknova SK blir här Vadstenas svar på Motalas Piraterna där kulturbyn i racketsportens tecken är attraktivt för spelare som australiern Cameron Pilley, en spelare som nyligen pressade världsettan till fem gem, och till och med för Greg Gaultier, en av de bästa i världen.

Pilley ska försöka ge Teknova SM-guldet redan nu i år i helgens slutspel, medan det tagits inledande kontakter med Gaultier för framtiden. I ett förstaläge ska Gaultier träna med Teknova, men det kanske kan bli mer. "Vi har planer för att ta hit fler duktiga spelare", säger Bengt-Göran Johansson, Teknovas vd.

Skillnaden mot Piraterna är storpubliken i Motala, kontra de närmast sörjande i den lilla företagshallen i Vadstena. Men med tanke på att det kostar 100 000 kronor att hyra en glasbur till Vadstena sporthall kan man förstå att det är svårt med större matcharrangemang i squash.

 

Bild och text Jens Bollius MVT.se